Turkiye'de Bir İlk Yapısal Off-road Girişim Kursu

Güncelleme Tarihi: 18/03/2021

Ahi Evren Hastanesi Türkiye’de bir ilke hazırlanıyor.

Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi 20 Mart 2020 cumartesi günü Türkiye’de bir ilki gerçekleştirecek. Çok nadir görülen ve özel teknikler gerektiren hastalıklara, Türkiye’de kendi alanında tecrübeli doktorların da katılımıyla operasyonlar yapılacak ve bu operasyonlar canlı olarak yayınlanacak. Böylece bu tür hastalara müdahalenin nasıl yapılacağı Türkiye genelindeki tüm doktorlara ayrıntılı olarak anlatılacak.

Kurs Direktörü Prof.Dr.Levent KORKMAZ'la sohbetimizden;
Toplantınızın ismini biraz açarmısınız?
Yapısal kalp hastalıkları demek kalbin yapısında doğuştan ya da kişinin geçirmiş olduğu çeşitli kalp dışı hastalıklar veya kalp cerrahi operasyonları sonucu kalbin yapısında oluşan bozukluklardır. Bunlar hastalarda nefes darlığı, kalp büyümesi, göğüs ağrısı, çarpıntı gibi çeşitli şikayetlere neden olabilmektedir. Zamanında ve başarılı bir şekilde tedavi edilemeyen bu hastalar ileride ciddi sorunlarla karşılaşabilmektedir ve maalesef bu tür hastalıklar ciddi hayati risk oluşturabilmektedir. Dolayısıyla bu hastalıkların hem tanısının konması hem de tedavisinin başarılı olarak uygulanması önem arz etmektedir.

2. Neden böyle bir toplantıya ihtiyaç duyuldu?
Ahi Evren Kalp ve Damar Hastanesi 2009 yılından itibaren sadece Trabzon halkına değil çevre illerden gelen çok sayıda hastaya da hizmet etmektedir. Nadir görülen, özel teknik ve malzeme gerektiren bir çok hasta tedavi amaçlı çevre illerden hastanemize yönlendirilmektedir. Ahi Evren Hastanesi olarak bizler bu hastalarımızı başarılı olarak tedavi etmekteyiz. Bu toplantıyı planlama amacımız hem kendi tecrübemizi hem de bu alanda söz sahibi olan hocalarımızın deneyimlerini diğer meslektaşlarımızla paylaşmaktır. Kursumuzda 5 hastamızı tedavi etmeyi planladık. Toplantıda, her hasta ile ilgili ayrıntılı bilgiler verilmekte, hangi tedavi yönteminin hastaya daha faydalı olacağı tartışılmakta, tedavi yönteminin nasıl uygulanacağı gerek işlem öncesi gerekse işlem anında ayrıntılı olarak anlatılmaktadır. Böylece daha önceden bu tür hastaları hiç tedavi etmeyen ya da kısıtlı bilgi sahibi olan meslektaşlarımızın bilgi ve tecrübelerini artırma amacını taşımaktayız.

3. Offroad ile Kalp hastalıkları arasında nasıl bir bağlantı kurdunuz?
Günümüzde off road denildiğinde arazi araçlarıyla doğada engelleri aşmak, beraberlik ve grup çalışması içerisinde doğayla mücadele etmek olarak tanımlanabilir. Off road insanların birbiriyle yarışma isteğiyle birleşmiştir. Off road; hem arazide yol almak, hem de yarışmak olarak algılanmaktadır. Karadeniz bölgesi eşsiz doğal güzellikleri yanında zorlu doğasıyla offroad için çok uygun bir bölgedir ve bizler de fırsat buldukça arazi araçlarımızla bölgemizdeki çeşitli offroad kulüpleri ile birlikte doğada geziler düzenlemekteyiz. Kursumuza konu olan hastalıklar hem rutin dışı ve zor hastalıklar olması, hem de birden fazla doktor ve uzmanlık alanına ihtiyaç duyulmasını gerektirdiği için böyle bir isim düşündük.

4. Son olarak ne demek istersiniz?
Toplantımızın gerçekleşmesinde bizleri teşvik eden ve bu konuda hiçbir desteğini esirgemeyen başta İl Sağlık Müdürümüz Hakan Usta olmak üzere, Başhekimimiz Kemal Uzun hocamıza, toplantımızın başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için her alanda en az bizim kadar koşturan hastane personelimize, bu toplantının duyurulmasında emeği geçen basın ve yayın kuruluşlarına canı gönülden teşekkür ediyorum. Bu sene ilkini gerçekleştireceğimiz ve Türkiye’de ilk olacak bu toplantımızı bundan sonra her yıl düzenli olarak gerçekleştirmek arzusundayız.