KALP HAFTASI KALBİNİZİ DİNLEMEYE ÇALIŞIN
Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre, dünyada en yaygın ölüm sebepleri arasında kalp ve damar hastalıkları yer almaktadır. Kalp ve damar hastalıkları her yıl yaklaşık 18 milyon insanın ölümüne sebep olmaktadır. 2030 yılında kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölümlerin 23 milyon olacağı öngörülmektedir.
Kalp ve damar hastalıklarının gelişiminde rol alan risk faktörleri;
- Sigara kullanımının kalp ve damar hastalıklarının gelişiminden sorumlu olduğu, sigarayı bırakmanın ise kalp damar hastalığına bağlı ölümleri azaltıcı etkisi olduğu kanıtlanmıştır.
- Yetersiz fiziksel aktivite; düzenli fiziksel aktivitenin, kalp damar hastalıklarından ölümü ve tüm kalp ve damar hastalıkları riskini azalttığı bilinmektedir.
- Alkol tüketimi, kalp ve damar hastalıkları gelişme riskini arttırmasının yanı sıra, kalp kasında hasara yol açabilir, kalpte ritim bozukluklarına sebep olabilir ve felç riskini artırır.
- Sağlıksız Beslenme; doymuş yağ, trans yağ, kolesterol ve tuzun diyetle fazla alımı kalp ve damar hastalıkları riskini artırmaktadır. Yeterli sebze ve meyve tüketimi, trans yağların kullanılmaması ve doymuş yağ yerine çoklu doymamış bitkisel yağların kullanımı kalp ve damar hastalıkları riskini azaltır.
- Obezitenin; yüksek kan basıncı, şeker hastalığı ve kolesterol yüksekliği gibi kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri ile kuvvetli ilişkisi vardır.
- Hipertansiyon; yüksek kan basıncı, kalp damar hastalığı ve beyin damar hastalığına ek olarak; kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, göz kan damarlarında bozulma ve görme kaybına yol açabilir.
- Şeker hastalığı olan bireylerde ölümlerin önemli nedeni kalp ve damar hastalıklarıdır. Şeker hastalarında kalp ve damar hastalıkları görülme sıklığı 2-3 kat daha fazladır.
- Yüksek kan kolesterolü kalp krizi riskini artırır. Genel olarak kalp damar hastalıklarının 1/3’ü yüksek kolesterolle ilişkilidir. Yüksek serum kolesterolünü düşürmek kalp hastalığı riskini azaltır.
Kalp Sağlığını Korumak İçin Neler Yapmalıyız?
Sigara ve alkol kullanmamalıyız.
Sağlıklı beslenmeliyiz.
Yeterli fiziksel aktivite yapmalıyız (Haftada en az 5 gün 30 dakika yürümek gibi).
Sağlıklı vücut ağırlığımızı korumalıyız.
Şeker hastalığımız, tansiyon hastalığımız veya yüksek kolesterolümüz varsa uygun olarak tedavi almalıyız.
Doç.Dr. Selim KUL