Organ ve Doku Bağışı Haftası

Güncelleme Tarihi: 05/11/2020

110612_0801_39kasmorgan12.jpg

Her yıl 3-9 Kasım arasında “Organ ve Doku Bağışı Haftası” kapsamında düzenlenen etkinlikler ile organ yetmezliği sorunu yaşayan hastalar için umut ışığı olmak ve farkındalığın arttırılması amaçlanmaktadır.

Çeşitli hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine, canlı bir kişiden veya beyin ölümü gerçekleşmiş yani tıbben hayatı sona ermiş bir kişiden alınan sağlıklı bir organın ameliyatla nakledilerek hastanın tedavi edilmesine organ nakli denir.

Organlarımızı nasıl bağışlayabiliriz? 18 yaşını doldurmuş akıl sağlığı yerinde olan kişiler organ ve doku nakline izin vererek ölümünden sonra organlarını yasal olarak bağışlayabilir. Bunun için hastanemize, aile hekimlerine ve her hastanenin organ ve doku nakli birimine müracaat edebilirsiniz.

Beyin ölümü gerçekleşmiş kişiler yaşarken aksini beyan etmemişse, yasal olarak birinci derece yakınlarından izin alınarak organları nakil edilebilir.

Ülkemizde organ yetmezliğine bağlı olarak, organ nakli bekleyen hasta sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Ancak organ bağışı oranları düşük bir seviyede seyretmektedir. Bu nedenle tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan hastalarımız sağlıklarına kavuşamadan hayatlarını kaybetmektedir. 1 donör, 8 kişiye organları ile can verebilmektedir. Siz de başka hayatlara can olabilirsiniz. Bu dünyaya bırakabileceğimiz en değerli miras organlarımızla yeni hayatların devam etmesidir. Unutmayalım ki bir organ bir hayat, bir hayat bütün insanlık demektir.

Bağışlarınızla bekleyiş bitsin hayat devam etsin.