Prof.Dr. Levent Korkmaz ve Ekibinden Ahi Evren Hastanesinde Canlı Yayında 3 Ayrı Operasyon

canlia.jpg

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Tıp Fakültesi Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji kliniğinde 27.11.2022 tarihinde 3 hastaya canlı yayında Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent KORKMAZ ve ekibi tarafından işlem yapılmıştır.

Hastalardan 2 tanesi kalp kapağında (Aort kapağı) daralma olan hastalardı. Hastalarda öncesinde göğüs ağrısı ve nefes darlığı şikayetleri mevcuttu. Yapılan tetkiklerde ciddi aort kapak darlığı teşhisi konuldu. Aort kapağının değişimine karar verildi. Hastaların detaylı incelemeleri sonrasında kapalı yöntem ile kapak değişimine karar verildi. Kalp kapak değişim işlemi her bir hasta için 45 -60 dakika arasında sürdü. Kalp kapağındaki daralma olan hastaların kapalı yöntemle (Transkatater Aortik Kapak İmplantasyonu) başarılı şekilde kapakları değişti.  Ameliyatsız kalp kapak değişimi hastanemizde daha öncede sıkça yapılmıştır. Son bir yılda artık canlı yayınlarda Kardiyoloji A.B.D başkanı Prof.Dr.Levent KORKMAZ  ve ekibi tarafından yapılmaya başlandı. Bu sayede hem bu konuda deneyimleri olan farklı il ve ülkelerdeki hocaların katılımları sağlanmış oldu. Hem de bu konuda hocamız sayesinde ülkemizin dört bir yanındaki bir çok genç hekime motivasyon ve eğitim sağlanmış oldu.

1.jpg

Diğer hastada aort damarında genişleme, balonlaşma (Abdominal Aort Anevrizması) vardı. Hasta yaklaşık 2 yıldır hipertansiyon ve aort damarındaki balonlaşma ile takipliydi. Takiplerinde aort damarındaki balonlaşma artınca aort damarı değişimi kararı verildi. Cerrahi açıdan yüksek riskli olan hastanın değişimin aort damarı içine stent (Endovasküler Stent Tedavisi) konularak yapılmasına karar verildi. Aort damarındaki genişleme yine kapalı yöntem tercih ederek başarılı şekilde gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Levent KORKMAZ  ’’Dünyada ve ülkemizde son zamanlarda uygulanmaya başlanan bu yöntem, uygun hastaların açık ameliyata gerek kalmadan kalp kapak değişimine olanak sağlamaktadır. Hasta konforu açısından açık kalp ameliyatı gerekmeden yapıldığı için önemli bir değere sahiptir. Özellikle cerrahi olarak yüksek ve orta riskli hastalara yaptığımız bir yöntemdir. Hastanın bilincini tam olarak kapatmadan ancak ağrı duymasını engelleyecek şekilde bir takım ilaçlar verildi. Hastayla konuşurken kalp kapak değişimini başarılı bir şekilde yaptık. Hasta ağrı hissetmedi. En önemli kazanımız ise hastaya genel anestezi  verilmesiyle ve göğüs kafesi açılmasıyla oluşabilecek riskler engellendi.’’ diye ifade etti.

3.jpg

Diğer hastayla ilgili olarak da ‘’Abdominal aort anevrizması’’ olan hastanın aort çapının 55 mm sınırına ulaştığını; açık veya kapalı yöntemle ameliyat vaktinin geldiğini hastamıza anlattık. Hastamızda kapalı yöntem olarak ifade ettiğimiz “EVAR (Endovasküler Aort Replasmanı)” işlemine karar verdik. Karnı açmadan iki kasıktan atardamarına girilerek anevrizmalı damarı yapay damar ile değiştirdik’’ diye ifade etti.

Prof.Dr.Levent KORKMAZ bugün Ahi Evren Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji kliniğinde yapılan 3 başarılı operasyondan sonra ‘’ekibime ve hastane çalışanlarımıza bu özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ederim’’ diye konuştu.

Basında Biz

01 Aralık 2022