1-7 Mart Yeşilay Haftası

1 – 7 Mart Yeşilay Haftası, “Yeşilay Hep Benimle” sloganıyla başlıyor. Tütün, alkol, madde, kumar ve internet olmak üzere 5 farklı bağımlılıkla mücadele eden kurum, 101 yıldır 7’den 70’e her yaş grubundan insana sanatın, sporun ve bilimin gücüyle ulaşmaya devam ediyor.Türkiye’de ve dünyada hızla tütün, alkol, uyuşturucu madde alımı oranları artmakta ve maddeye başlama yaşları ise gittikçe düşmektedir. Bağımlılığın her türü teknoloji ve kumar bağımlılığı da dahil kişiye, aileye ve topluma psikolojik, sosyolojik ve ekonomik zararlara yol açmaktadır.

Alkol tüm dünyada önlenebilir ölüm ve yaralanmaların üçüncü temel nedenidir. Alkol kullanıldığında; eğitimde başarısızlık, suça eğilim, alkole bağlı sağlık problemlerinde artış meydana gelir.  Uyuşturucular ise, bireyin çevreye uyum yeteneğini azaltır, aileden ve çevresinden kopar ve yalnızlaşır. Çoğu zaman bu tabloya ağır bunalımlar eşlik eder. Aklı ve iradeyi işlemez hale getirir. Kişiyi normal yaşam ve davranışlarından uzaklaştırır. Teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydalar var. Ancak kişinin teknoloji kullanımı üzerinde kontrolünün kaybolması ve teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması çok ciddi zararlara sebep olabilir.

Bağımlılık kişinin bedensel, ruhsal ve sosyal hayatını olumsuz etkiler. Toplumun felaketi sayılabilecek bağımlılıkları engellemek ancak iyi bir koruyucu halk sağlığı yaklaşımıyla mümkün olur. Bağımlılık düzelebilir ancak tam olarak iyileşmenin gerçekleşmesi için ciddi bir çaba ve zaman gerekmektedir. Kişinin tedavi olmayı istemesi ve kendini hazır hissetmesi en önemli aşamadır. Madde kullanan ve tedavi olmak isteyen, bu konudaki problemlerine çözüm arayan kişi ve yakınları hastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) ile psikiyatri kliniklerine başvurarak tedavi olabilirler. Hasta ve doktor işbirliğiyle yürütülen tedavi, 2-6 hafta arasında hastanede yatarak arındırma ve bir yıl süre ile psiko-sosyal tedavi şeklinde gerçekleşmektedir.

En iyi korunma yolu hiç başlamamaktır.

04 Mart 2022