4 Şubat Dünya Kanser Günü

KANSERHAFTASI-POPUP (1).jpg
Her yıl 4 şubat Dünya Kanser Günü‘nde Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC) ve ortak kuruluşların birlikte yürüttüğü, milyonlarca ölüme neden olan ve pek çoğu önlenebilir olan bir hastalığa karşı toplumsal bilinci artırmak amacıyla tüm dünyada kampanyalar düzenlenmektedir.

Dünyada her geçen gün daha fazla insan tütün ve tütün mamullerine, hareketsiz yaşam tarzına ve yanlış beslenme gibi kanserin en önemli risk faktörlerine maruz kalmaktadır. Sağlıksız yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesiyle kanserlerin 1/3’den fazlasının gelişimi engellenebilir. Kanserin önlenmesi hususunda; alkolden ve tütün mamullerinden uzak durmak, sağlıklı beslenmek (yeterli miktarda meyve ve sebze ile lifli gıda tüketimi), ideal vücut ağırlığını korumak ve düzenli olarak fiziksel aktivite yapmak (her gün 30-40 dk yürüyüş) oldukça önemlidir. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir.

Tüm kanser türlerinde erken teşhis, tedavinin başarısı ve sağlığın yeniden
kazanılması için en önemli faktördür. Kanserin erken teşhisi için kişinin
herhangi bir yakınması olmasa dahi düzenli olarak kanser tarama testleri
yaptırması çok önemlidir.

Ø  Kadınlarda en sık görülen kanser türlerinin başında gelen meme
kanserini
erken teşhis etmek için özellikle 40-69 yaş arasındaki
kadınlar yılda bir kez klinik meme muayenesi yaptırmalı, 2 yılda bir kez
ise mamografi çektirmelidir
.

Ø  Cinsel yolla bulaşan Human Papilloma Virüs (HPV) enfeksiyonunun sebep
olduğu rahim ağzı (serviks) kanserini erken teşhis etmek için 30-65 yaş
arasındaki kadınlar 5 yılda bir Smear testi
yaptırmalıdır.

Ø  50-70 yaş aralığındaki kadın ve erkeklerde görülme sıklığı artan kalın bağırsak
kanserini erken teşhis edebilmek için 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan (GGK) testi ve 10 yılda bir kolonoskopi yaptırılmalıdır.

ÜCRETSİZ KANSER TARAMASI İÇİN NERELERE BAŞVURULMALIDIR?

Ø  Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM)

Ø  Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM)

Ø  Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)

Bu merkezlerde yapılan kanser taramaları sonrasında pozitifya da şüpheli
bulunan kişiler, ileri tetkik için hastanelere yönlendirilmektedir.

03 Şubat 2023